Експериментальна мікробіологія (Карєва М.О.)

ПРОФІЛЬНА ОСВІТА
Профільний гурток

Експериментальна мікробіологія (Карєва М.О.)


Про гурток

Курс орієнтовано на вивчення будови, властивостей,різноманіття і використання мікроорганізмів, а також на опанування навичок роботи у мікробіологічній лабораторії. Заняття в нашому гуртку познайомлять вас з наукою - мікробіологією, навчать орієнтуватися у наукових і господарських напрямках вивчення і використання мікробів, а сучасні мікроскопи допоможуть у мандрівках дивовижною країною невидимих істот. Головне - ви навчитесь проводити власні дослідження і долучитесь до школи наукового спілкування та презентації своїх перших наукових доробків на міжнародних та всеукраїнських конкурсах та конференціях.

Для дітей віком

12-17 років


Викладач

Карєва Милиця Олександрівна

Освіта повна вища.  "Відмінник Освіти України", "Відмінник Столичної Освіти", грамота Верховної Ради України, знак "Софія Русова".

  • тел. +38(044)298 28 26
  • email: biologykpdu@gmail.com

  • Програма

    Експериментальна мікробіологія

  • МОДУЛЬ 1 ЦРАСТВО НЕВИДИМИХ ІСТОТ ТЕОРІЯ Розповсюдження мікроорганізмів у природі. Харчові потреби мікробів. Корисна і шкідлива діяльність мікробів. ПРАКТИКА Приготування поживних середовищ для культивування мікроорганізмів. Опанування методів висіву мікробів з повітря , води, грунту і підрахунку загального мікробного числа. НАВИЧКИ Базові навички роботи в лабораторії , кількісного визначення опису культуральних властивостей виділених мікрорганіз  мів.
  • МОДУЛЬ 2 МІКРОСКОПІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ МОРФОЛОГІЇ ТА ЦИТОЛОГІЇ МІКРООРГАНІЗМІВ ТЕОРІЯ Будова світлопольних мікроскопів. Будова прокаріотичної клітини. ПРАКТИКА Методи мікроскопіювання мікроорганізмів НАВИЧКИ Виготовлення мікропрепаратів
  • МОДУЛЬ 3 ФІЗІОЛОГІЧНЕ РІЗНОМАНІТТЯ МІКРОБІВ ТЕОРІЯ Колообіг речовин в природі(вуглецю,нітрогену, сірки та фосфору) за участю мікрорганізмів ПРАКТИКА Виділення фізіологічних груп мікроорганізмів, вивчення Їх особливостей НАВИЧКИ біохімічного визначення метаболітів мікробів
  • МОДУЛЬ 4 МІКРООРГАНІЗМИ ЯК ОБ’ЄКТИ СУЧАСНИХ БІОТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ТЕОРІЯ Використання мікроорганізмів у харчовій та фармакологічній промисловості. Роль мікробів у відновленні родючості грунтів і підвищення врожайності рослин. ПРАКТИКА Виявлення мікроорганізмів у молочнокислих і хлібобулочних продуктах. Дослідження процесів бродіння. НАВИЧКИ Вміння визначати за мікробіологічними показниками якість продуктів.
  • МОДУЛЬ 5 МІКРООРГАНІЗМИ НА ЧАТАХ ЧИСТОГО ДОВКІЛЛЯ ТЕОРІЯ Використання мікробів – деструкторів для запобігання і для ліквідації забруднень. ПРАКТИКА Виділення накопичувальних культур мікробів – деструкторів нафти та поверхнево активних речовин і бактерій, стійких до важких металів НАВИЧКИ Отримання чистих культур і дослідження їх активності до деструкції та трансформації речовин –забруднювачів.

  • Заходи

    1. Майстер-класи «Наукові практикуми для великих та маленьких»
    2. Екскурсії гуртківців та школярів міста донаукових установ Києва
    3. Участь гуртківців лабораторії у Всеукраїнських і Міжнародних наукових конкурсах та конференціях, публікації результатів власних наукових досліджень
    4. Круглі столи, диспути з найсучасніших проблем біології