Експериментальна мікробіологія (Карєва М.О.)
Про гурток
Курс орієнтовано на вивчення будови, властивостей,різноманіття і використання мікроорганізмів, а також на опанування навичок роботи у мікробіологічній лабораторії.
Заняття в нашому гуртку познайомлять вас з наукою - мікробіологією, навчать орієнтуватися у наукових і господарських напрямках вивчення і використання мікробів, а сучасні мікроскопи допоможуть у мандрівках дивовижною країною невидимих істот. Головне - ви навчитесь проводити власні дослідження і долучитесь до школи наукового спілкування та презентації своїх перших наукових доробків на міжнародних та всеукраїнських конкурсах та конференціях.
Для дітей віком
12-17 років
Викладач
Карєва Милиця Олександрівна
Освіта повна вища. "Відмінник Освіти України", "Відмінник Столичної Освіти", грамота Верховної Ради України, знак "Софія Русова".
тел. +38(044)298 28 26
email: biologykpdu@gmail.com
Програма
Експериментальна мікробіологія
МОДУЛЬ 1 ЦРАСТВО НЕВИДИМИХ ІСТОТ
ТЕОРІЯ Розповсюдження мікроорганізмів у природі. Харчові потреби мікробів. Корисна і шкідлива діяльність мікробів.
ПРАКТИКА Приготування поживних середовищ для культивування мікроорганізмів. Опанування методів висіву мікробів з повітря , води, грунту і підрахунку загального мікробного числа.
НАВИЧКИ Базові навички роботи в лабораторії , кількісного визначення опису культуральних властивостей виділених мікрорганіз мів.
МОДУЛЬ 2 МІКРОСКОПІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ МОРФОЛОГІЇ ТА ЦИТОЛОГІЇ МІКРООРГАНІЗМІВ
ТЕОРІЯ Будова світлопольних мікроскопів. Будова прокаріотичної клітини.
ПРАКТИКА Методи мікроскопіювання мікроорганізмів
НАВИЧКИ Виготовлення мікропрепаратів
МОДУЛЬ 3 ФІЗІОЛОГІЧНЕ РІЗНОМАНІТТЯ МІКРОБІВ
ТЕОРІЯ Колообіг речовин в природі(вуглецю,нітрогену, сірки та фосфору) за участю мікрорганізмів
ПРАКТИКА Виділення фізіологічних груп мікроорганізмів, вивчення Їх особливостей
НАВИЧКИ біохімічного визначення метаболітів мікробів
МОДУЛЬ 4 МІКРООРГАНІЗМИ ЯК ОБ’ЄКТИ СУЧАСНИХ БІОТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ
ТЕОРІЯ Використання мікроорганізмів у харчовій та фармакологічній промисловості. Роль мікробів у відновленні родючості грунтів і підвищення врожайності рослин.
ПРАКТИКА Виявлення мікроорганізмів у молочнокислих і хлібобулочних продуктах. Дослідження процесів бродіння.
НАВИЧКИ Вміння визначати за мікробіологічними показниками якість продуктів.
МОДУЛЬ 5 МІКРООРГАНІЗМИ НА ЧАТАХ ЧИСТОГО ДОВКІЛЛЯ
ТЕОРІЯ Використання мікробів – деструкторів для запобігання і для ліквідації забруднень.
ПРАКТИКА Виділення накопичувальних культур мікробів – деструкторів нафти та поверхнево активних речовин і бактерій, стійких до важких металів
НАВИЧКИ Отримання чистих культур і дослідження їх активності до деструкції та трансформації речовин –забруднювачів.
Заходи
- Майстер-класи «Наукові практикуми для великих та маленьких»
- Екскурсії гуртківців та школярів міста донаукових установ Києва
- Участь гуртківців лабораторії у Всеукраїнських і Міжнародних наукових конкурсах та конференціях, публікації результатів власних наукових досліджень
- Круглі столи, диспути з найсучасніших проблем біології