Спелеологія. «Юні дослідники печер» (Сахарова О.В.)

Спелеологія. «Юні дослідники печер» (Сахарова О.В.)


Про гурток

Гурток «Спелеологія» існує в Палаці вже багато десятиліть. За цей час гуртківцями було відкрито нові печери як в Україні, так і за її межами. А також створення безліч підземних відкриттів, у тому числі знайдено скелет печерного ведмедя (в печері Атлантида), вік якого складає більше 30 тисяч років. Запрошуємо до гуртка хлопчиків та дівчаток, які мріють створити відкриття та побувати в таких місцях під землею, де до них не було жодної людини.

Для дітей віком

10-19 років


Викладач

Сахарова Олена Владиславівна

креативний та відповідальний організатор та керівник гуртка, вихованка Палацу. Велику увагу приділяє практичній роботі гуртківців під час експедицій у печери Вертеба, Оптимістична, Млинки, Озерна, Атлантида. 0633249112


Програма

Програма курсу складається з декількох частин. Частина перша: основи туризму та орієнтування на місцевості, надання першої допомоги постраждалому. Частина друга: складання карт місцевості, знайомство з підземним світом Київщини. Частина третя: складання карт печер, встановлення підземних таборів, дослідження печер України. Блок 1. «Основи туризму». Теорія: Розповідь про види туризму та необхідне для них спорядження, безпеку життєдіяльності в туризмі, орієнтування на місцевості, надання першої допомоги постраждалому. Практика: Встановлення наметів, складання списків спорядження (особистого та загального користування) для одноденного та багатоденного походу, тренування з орієнтування на місцевості з картою та компасом, або без них. Робота з умовними постраждалими на маршруті, у таборі. Транспортування постраждалого. Блок 2. «Складання карт місцевості». Теорія: Вивчення топографічних знаків, робота з різними масштабами карт, переведення відстані на місцевості у масштаб на карті, відкладання азимутів на карті Практика: Створення карт за описом або на місцевості, створення опису маршруту Блок 3. «Знайомство з підземним світом Київщини». Теорія: Лекції про підземелля Київщини: ДОТи, печерні монастирі, дренажні системи, льосові печери. Основи безпеки життєдіяльності під землею. Основи орієнтування під землею. Практика: Відвідування печерних монастирів та ДОТів Блок 4. «Дослідження печер України». Теорія: Створення карт за пікетажним журналом. Наземні та підземні табори в експедиціях – правила встановлення. Основи безпеки життєдіяльності при дослідженні печер – вертикальних та горизонтальних. Де і як правильно копати, щоб зробити відкриття під землею? Практика: Участь в експедиціях з дослідження печер. Створення карт печер. Складання списку спорядження для експедиції та підбір необхідного спорядження. Створення та «консервація» підземних таборів. Пошук продовження відкритих печер, та пошук нових  печер.


Заходи

Участь походах, експедиціях та навчальних зборах